#now playing Els Catarres

#nowplaying Els Catarres

Catarres: Apel·latiu pejoratiu que utilitzaven els francesos al Sud de França per anomenar els catalans.“L’equivalent de gavatxos en el cas contrari”


   Si un grup musical ha marcat l’estiu en el panorama musical català, aquest ha estat Els Catarres.  El conjunt "és un trio força peculiar: un guitarrista que canta - Èric Vergés-, una contrabaixista –Roser Cruells- i un acordionista que amb els peus toca el bombo i la pandereta – Jan Riera-.” Així és com es defineix el grup d’Aiguafreda que va néixer a finals del 2010 i que des de l'èxit del seu primer concert no ha parat de créixer dia a dia.

  El boom Catarres va sorgir a partir del seu primer single Jenifer, amb més de 978.000 visualitzacions a Youtube  i amb més de 100.000 descàrregues del primer disc. L’èxit del trio els ha portat a trepitjar i seguir trepitjant més de 100 escenaris aquest 2011 per tots els Països Catalans, duent arreu la seva proposta de folk festiu.
  Els Catarres, de la mateixa manera que altres grups de forta presencia actual com La PegatinaBongo BotrakoCanteca de Macao, es manifesten a favor de la música lliure posant a l’abast de tothom els seus temes a través del seu web. Segons declaren en el seu dossier de premsa “en el moment que l'artista regala la seva música, desapareix el pirateig’. Són partidaris de que els músics s'hagin de guanyar la vida tocant i suant a l'escenari. ‘La música enregistrada ha de ser lliure, llavors la gent tindrà més diners per poder assistir a concerts, pagarà per tenir un espectacle únic i irrepetible que és el motiu per el qual nosaltres existim.’”

  Els orígens del grup es remunten a una fira d’artesans d’Aiguafreda, on el grup va fer el seu primer concert, acompanyat per l’ambient folk. La seva música fresca i la posada en escena va fer que la propera parada fos a Hostalets de Balenyà. D’aquest moment en endavant, per cada concert que feien n’apareixien de nous. El que s'havia plantejat en un origen com un projecte per a petits locals va passar en poques setmanes a ser un projecte de grans concerts.  Aquest fet, sumat a la pujada a Internet del seu primer disc, va arrencar en ben poc temps una imparable activitat musical.
  A dia d’avui, Els Catarres han recorregut gran part de la geografia catalana. De nord a sud, passant per Blanes,OlotBarcelonaSant Andreu, o Figueres, ja són un centenar d’escenaris els que aquest any han viscut la festa d’aquest particular trio. 
  
  Però tot això no hagués estat possible sense la creació del seu hit Jenifer i la seva difusió a través de Internet. FacebookTwitter són companys de joc en aquesta difusió musical festiva. Del moviment de les xarxes socials, l'enrenou passa, en breu, a mitjans online (Vilaweb) i als mitjans convencionals, ràdio (RAC1RTVE) TV (TV3-I ,II) i premsa (ARAEl Periódico). Inclòs es porta a teatres, com és el cas del Teatre Joventut de l'Hospitalet amb l'obra El Mètode Jennifer
  Jenifer esdevé la cançó de l'estiu més sonada en català amb un tema de cor literari romàntic, vestit per una ironia social actual fresca. Es aquesta referència social i política que porta a l'expresident Jordi Pujol a recitar la lletra de la cançó en un acte a Igualada. Això causa un gran rebombori mediàtic i alguna polèmica inclosa que la segueix una nova dosis d'humor i ironia al fenomen Catarres. Ens referim a les paròdies Montserrat dels programes de Fricandó Matiner (RAC105) i de El Matí i la Mare que el va Parir (Ràdio Flaixbac), i de les aparicions en el Polònia APM? (TV3).

  Tot plegat, queda demostrat que Els Catarres han estat el grup revelació d'aquest estiu. Un estiu que, havent arribat al seu final, obre les portes a una nova temporada de concerts a partir d'aquest octubre. Nous escenaris i pobles on Jeniferla BarbaLa Festa Major d'Aiguafreda i la resta del repertori catarra sonaran per dur a tothom ambient de festa i folk.


 
Imatges extretes del Facebook de Catarres i del seu Twitter
  Des de Sonotech, encarregats de la producció tècnica del directe de Catarres, volem felicitar a la Roser, l'Èric i en Jan pels seus concerts, l'energia que transmeten, les ganes que tenen de passar-ho bé i, sobretot, l'entusiasme per fer-ho passar bé a la gent que assisteix en els seus concerts.  

 

Escribir comentario

Comentarios: 0